fbpx

Vuokrasopimus – näin teet sen oikein

Selkeä ja yksityiskohtainen vuokrasopimus johtaa yleensä siihen, että vuokralainen pitää asunnosta parempaa huolta ja maksaa vuokrat säntillisemmin. On tärkeää tuntea vuokranantajan ja vuokralaisen oikeudet, jotta osaa laatia vuokrasopimuksen oikein. Suosittelemme käyttämään alta löytyvää Vuokria Online vuokrasopimuspohjaa, joka sisältää valmiiksi kaikki oleelliset asiat. On myös erittäin suositeltavaa liittää vuokrasopimukseen valokuvilla varustettu kuntotarkastuslomake, jonka vuokranantaja ja vuokralainen molemmat allekirjoittavat. Alla käymme läpi ammattilaisen vinkkejä vuokrasopimuksen tekoon ja selitämme myös miksi tietyt asiat kannattaa sisällyttää vuokrasopimukseen.

 

 

 

Ammattilaisen vinkit hyvän vuokrasopimuksen tekoon:

 • Tee sopimus aina määräaikaiseksi siten, että se päättyy heinä- tai elokuun loppuun. Vuokralaisen löytäminen on helpointa ja vuokrat korkeimmillaan juuri loppukesästä kun opiskelijat vaihtuvat ja asunnoille on kova kysyntä.
 • Älä pyydä liian suurta vuokraa. Vuokralaiset tuntevat hintatason hyvin, ja ylihinnoiteltu vuokrapyynti aiheuttaa todennäköisesti enemmän tappioita kuin hyötyjä. Tietenkään ei kannata myöskään alihinnoitella vuokrapyyntiään.
 • Sovi vuokrankorotuksista ja perusteista selkeästi vuokrasopimuksessa. Yleensä vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin, jolloin vuokraa nostetaan vuosittain yleisen hintatason kehityksen mukaan. Vuokria Online Vuokrasopimuspohja  sisältää valmiiksi myös tämän sopimuskohdan.
 • Käytä vakuuden osalta aina termiä sopimusvakuus ja hyväksy vain käteinen. Pelkkä vuokravakuus voidaan tulkita kattamaan vain maksattomat vuokrat. Sopimusvakuus on laajempi käsite ja sisältää kaikki vuokralaisen velvollisuudet, kuten asunnosta huolenpidon. Vakuus on syytä pyytää aina käteisenä, jolloin myös vuokralaisella on omaa rahaa pelissä.
 • Älä pyydä liian suurta sopimusvakuutta. 1-2kk vuokra on riittävän suuri sopimusvakuus. Tätä suurempaa vakuutta ei kannata pyytää, sillä se karsii monia hyviä hakijoita pois joukosta.
 • Edellytä puhtaita luottotietoja ja tapaa vuokralaisehdokkaat kasvotusten. Lain mukaan vuokranantajalla on oikeus tarkistaa mahdollisen vuokralaisen luottotiedot ilman lupaakin. Vuokralaisen valinnassa pääsee pitkälle jo maalaisjärjen voiminkin.
 • Luovuta avaimet vasta kun sopimusvakuus on maksettu tilillesi. Tämä on viimeinen varmistus siitä, että vuokralainen on asiallinen. Sopimuspohjamme sisältää myös ehdon, jonka mukaa vuokrasopimus raukeaa mikäli vakuutta ei ole toimitettu vuokranantajan tilille xx.xx päivään mennessä. Säilytä aina myös itselläsi yksi avain asuntoon.
 • Liitä vuokrasopimukseen kuntotarkastuslomake. Kuntotarkastuslomake on vuokranantajan kirjallinen todiste, mikäli asunnossa on tapahtunut normaalista poikkeavaa kulumista. Kuntotarkastuslomake toimii ennen kaikkea ennaltaehkäisevästi, kun vuokralainen pitää asunnosta parempaa huolta. Käytä Vuokria Online Kuntotarkastuslomaketta josta löytyvät valmiiksi kaikki oleelliset kohdat. Liitä mukaan myös valokuvia.
 • Noudata lakia. Vuokralainsäädäntö on monilta osin pakottavaa, eli säännöksistä ei voida poiketa vuokralaisen haitaksi vaikka niin lukisi vuokrasopimuksessa. Esimerkiksi sopimuksen ollessa toistaiseksi voimassaoleva vuokralaisen irtisanomisaika on aina 1 kuukausi, ja vuokranantajalla vähintään 3kk (6kk mikäli vuokrasopimus kestänyt yli vuoden). Ensimmäistä mahdollista irtisanomispäivää voidaan kuitenin lain mukaan käyttää myös toistaiseksi voimassaolevissa vuokrasopimuksissa.
 • Käytä Vuokria Online vuokrasopimuspohjaa. Vuokrasopimuspohjamme on laadittu ammattilaisten toimesta lainkirjainta noudattaen ja siinä on huomioitu kaikki yllämainitut asiat.

Tulosta ilmainen vuokrasopimuslomake tästä!
Tulosta ilmainen kuntotarkastuslomake tästä!

No Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kuntotarkastuslomake - Vuokria Online - Sijoitusasuntojen ammattilainen | Vuokria Online - Sijoitusasuntojen ammattilainen - [...] Voit avata ja tulostaa kuntotarkastuslomake- ja vuokrasopimuspohjat tästä. Muista lukea myös ammattilaisen vinkit hyvän vuokrasopimuksen [...]
 2. Vuokrasopimuspohja - Vuokria Online - Sijoitusasuntojen ammattilainen | Vuokria Online - Sijoitusasuntojen ammattilainen - [...] lukea myös ammattilaisen vinkit hyvän vuokrasopimuksen [...]
© VO Vuokria Online Oy 2014